Veszélyes-e a mate? Röviden: nem!

Az interneten néhány helyen ijesztő írnak a mate fogyasztásának mellékhatásairól és veszélyeiről. Ezeknek az írásoknak egy része azonban minden alapot nélkülöz, más része pedig a valóságtól teljesen elrugaszkodott túlzásokra épít.

Mate Tea veszélye

A valóság az, hogy napi három bögre mate tea fogyasztása mindenki számára teljesen biztonságos. Ebben a mennyiségben nem kívánt mellékhatásai gyakorlatilag egyáltalán nincsenek, viszont számos közvetlen és közvetett pozitív hatása van az emberi szervezetre, hiszen a mate igazi kincsestára az antioxidánsoknak és más növényi tápanyagoknak, feltölt energiával és támogatja az immunrendszert. 

Hogy teljes biztonságban legyünk, figyeljünk oda, hogy sose fogyasszuk a matét (és semmilyen más italt) nagyon forrón. Elkészítés után várjunk néhány percet, hogy az ital kellemes hőmérsékletűre hűljön, így biztonságban fogyasztható. A túl forró italok fogyasztásának az ital fajtájától függetlenül számos egészségre ártalmas hatása lehet. Néhány helyen arról írnak, hogy a mate nagy mennyiségben rákkeltő hatású lehet. Valójában arról van szó, hogy a matét a feldolgozás során nyílt tűzön fonnyasztják, füstölik, ennek következtében olyan anyagok kerülnek bele, mint amikor húsokat vagy zöldségeket faszénen grillezünk. Ahhoz, hogy ennek bármilyen káros mellékhatása legyen, olyan mennyiségben kellene fogyasztani a matét, amit senki nem akar, és amire senki nem is képes.

Mivel a mate tea koffeint tartalmaz, nagyon nagy mennyiségben ugyanúgy lehetnek kellemetlen hatásai, mint a kávénak: fejfájás, szédülés, magas vérnyomás. Ehhez azonban életszerűtlenül nagy mennyiség fogyasztása lenne szükséges.

Néhány gyógyszer rendszeres szedése esetén a mate fogyasztása előtt ki kell érni a kezelőorvos véleményét. Ilyenek lehetnek a depressziós tünetek és a Parkinson-kór kezelésére használt MAOI-k, az izmokra ható nyugtatók (Zanaflex) és bizonyos más típusú antidepresszánsok (Luvox). Koffeinre érzékeny személyek és terhes nők – annak koffeintartalma miatt – a matét fokozott óvatossággal fogyasszák!

 

Mate tea termékek itt
Érdekességek

Mecsek Mate levél tea50g

Mecsek Mate levél tea 50g

A mate tea, mint koffein-tartalmú teadrog, élénkítő hatású, serkenti a központi idegrendszer működését és a vizelet-kiválasztását. Előnye, hogy kevésbé terheli meg a májat, mivel kevesebb cserző hatású pilifenolt tartalmaz.

Ár: 655 Ft
Megnézem

Tafedim tea 25 filter

Tafedim tea 25 filter

Az antivirális és antibakteriális hatással rendelkező tafedim tea enyhíti a gyomor- és bélpanaszokat, valamint jótékony tulajdonságaival segíthet a légúti betegségek tüneteinek kezelésében. Enyhe vízhajtó.

Ár: 2990 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!