Hogyan fogyasszuk a Maté Teát?

A maté tea elfogyasztásának több különféle módja ismeretes - tekintsük át őket, s válasszuk az ízlésünknek leginkább megfelelő receptúrát!

Fogyaszthatjuk teaként elkészítve, hidegen és melegen egyaránt, de dugattyús kávéfőzővel, azaz francia préssel (French press) is kiválóan használható. Te hogyan szeretnéd kipróbálni?

Mate Tea fogyasztása

Tippek hideg maté teához

✺ Ha hidegen készítjük a maté teát, finom, selymes ízű italt kapunk. Az elkészítése a következő: két deciliter vízhez adjunk egy evőkanál vagy két filter matét, a teát pedig egy üvegben elhelyezve pedig tegyük a hűtőbe. Legalább nyolc órán át hagyjuk ázni, akár egy éjszakán át is a hűtőben hagyhatjuk. Ezt követően szűrjük le, s fogyasszuk üresen vagy ízlés szerint mézzel, gyümölcslével keverve.

Ha melegen szeretnéd inni

✺ A hagyományos teakészítés szabályaihoz hasonlóan egy teáskannában forrósítsuk fel a vizet - ügyelve, hogy a víz legyen forró, ám ne lobogjon, mert az a maté megkeseredéséhez és értékes hatóanyagainak károsodásához vezethet. A matét hideg vízzel néhány másodpercig öblítsük át, majd csészénként fél evőkanál (vagy egy filternyi) matét áztassuk a forró vízben, öt percen keresztül. Ezután szűrjük le, és fogyasszuk mézzel, tejjel vagy ízésesítés nélkül.

Próbáld ki a maté french press-t!

✺ A maté teát elkészíthetjük francia présben is, ebben az esetben bögrénként másfél evőkanál matét tegyünk a prés aljára, majd öntsünk rá kevés hideg vizet, hogy megőrizzük az értékes összetevőket. Várjunk 30 másodpercet, majd öntsük fel forró vízzel, és hagyjuk ázni 5-10 percen keresztül, ezután nyomjuk le a prést, a kész mate-teát pedig öntsük le.

Végül, de nem utolsó sorban - a hagyományos maté tea

✺ Ha hagyományosan szeretnénk a maté teát fogyasztani, szerezzünk be egy maté tököt és egy bombillát. A tököt a szokásos mennyiségű matéval töltsük meg, majd ferdén tartva tegyük bele a bombillát. Kevés hideg vízzel nedvesítsük meg a matét, s jöhet a közepesen forró - nagyjából 65°C-os ) víz. A bombillán keresztül szívjuk ki a kész italt! Ha elfogyott, töltsük újra akár 15 alkalommal!

Kávé helyett matét? Simán!

✺ A yerba mate-tea – „az istenek itala” – akkor is nagyszerű választás, ha szeretnénk csökkenteni a kávéfogyasztásunkat. A maté kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé - míg egy gyengébb kávéban nagyjából 100, egy erősebb feketében pedig körülbelül 200 milligramm koffein van, egy csésze mate nagyjából csupán 80 milligramm koffeint tartalmaz. S bár koffeintartalma alacsonyabb, egyéb élénkítő összetevői - teobromin, teofilin - révén a maté tea is élénkítő hatással bír és segíti az emésztést. Ez pedig nem minden! A kávéban megtalálható vitaminok és ásványi anyagok (B1-, B2-, B3- és B5-vitaminok, folsav, magnézium, foszfor, kálium, mangán) a matéban teában is megtalálhatók, az egzotikus ital fogyasztásával ezen kívül cinkhez, szelénhez, valamint C- és E-vitaminokhoz is juthatunk.

Mate tea termékek itt
Érdekességek

Mecsek Mate levél tea50g

Mecsek Mate levél tea 50g

A mate tea, mint koffein-tartalmú teadrog, élénkítő hatású, serkenti a központi idegrendszer működését és a vizelet-kiválasztását. Előnye, hogy kevésbé terheli meg a májat, mivel kevesebb cserző hatású pilifenolt tartalmaz.

Ár: 655 Ft
Megnézem

Tafedim tea 25 filter

Tafedim tea 25 filter

Az antivirális és antibakteriális hatással rendelkező tafedim tea enyhíti a gyomor- és bélpanaszokat, valamint jótékony tulajdonságaival segíthet a légúti betegségek tüneteinek kezelésében. Enyhe vízhajtó.

Ár: 2990 Ft
Megnézem
Vélemények (1)