Fogyaszthatjuk teaként elkészítve, hidegen és melegen egyaránt, de dugattyús kávéfőzővel, azaz francia préssel (French press) is kiválóan használható. Te hogyan szeretnéd kipróbálni?
✺ Ha hidegen készítjük a maté teát, finom, selymes ízű italt kapunk. Az elkészítése a következő: két deciliter vízhez adjunk egy evőkanál vagy két filter matét, a teát pedig egy üvegben elhelyezve pedig tegyük a hűtőbe. Legalább nyolc órán át hagyjuk ázni, akár egy éjszakán át is a hűtőben hagyhatjuk. Ezt követően szűrjük le, s fogyasszuk üresen vagy ízlés szerint mézzel, gyümölcslével keverve.
✺ A hagyományos teakészítés szabályaihoz hasonlóan egy teáskannában forrósítsuk fel a vizet - ügyelve, hogy a víz legyen forró, ám ne lobogjon, mert az a maté megkeseredéséhez és értékes hatóanyagainak károsodásához vezethet. A matét hideg vízzel néhány másodpercig öblítsük át, majd csészénként fél evőkanál (vagy egy filternyi) matét áztassuk a forró vízben, öt percen keresztül. Ezután szűrjük le, és fogyasszuk mézzel, tejjel vagy ízésesítés nélkül.
✺ A maté teát elkészíthetjük francia présben is, ebben az esetben bögrénként másfél evőkanál matét tegyünk a prés aljára, majd öntsünk rá kevés hideg vizet, hogy megőrizzük az értékes összetevőket. Várjunk 30 másodpercet, majd öntsük fel forró vízzel, és hagyjuk ázni 5-10 percen keresztül, ezután nyomjuk le a prést, a kész mate-teát pedig öntsük le.
✺ Ha hagyományosan szeretnénk a maté teát fogyasztani, szerezzünk be egy maté tököt és egy bombillát. A tököt a szokásos mennyiségű matéval töltsük meg, majd ferdén tartva tegyük bele a bombillát. Kevés hideg vízzel nedvesítsük meg a matét, s jöhet a közepesen forró - nagyjából 65°C-os ) víz. A bombillán keresztül szívjuk ki a kész italt! Ha elfogyott, töltsük újra akár 15 alkalommal!
✺ A yerba mate-tea – „az istenek itala” – akkor is nagyszerű választás, ha szeretnénk csökkenteni a kávéfogyasztásunkat. A maté kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé - míg egy gyengébb kávéban nagyjából 100, egy erősebb feketében pedig körülbelül 200 milligramm koffein van, egy csésze mate nagyjából csupán 80 milligramm koffeint tartalmaz. S bár koffeintartalma alacsonyabb, egyéb élénkítő összetevői - teobromin, teofilin - révén a maté tea is élénkítő hatással bír és segíti az emésztést. Ez pedig nem minden! A kávéban megtalálható vitaminok és ásványi anyagok (B1-, B2-, B3- és B5-vitaminok, folsav, magnézium, foszfor, kálium, mangán) a matéban teában is megtalálhatók, az egzotikus ital fogyasztásával ezen kívül cinkhez, szelénhez, valamint C- és E-vitaminokhoz is juthatunk.
A mate tea, mint koffein-tartalmú teadrog, élénkítő hatású, serkenti a központi idegrendszer működését és a vizelet-kiválasztását. Előnye, hogy kevésbé terheli meg a májat, mivel kevesebb cserző hatású pilifenolt tartalmaz.
A maté tea élénkítő hatással bír, támogatja az emésztést, növeli a koncentrációs képességet és hozzájárul a testsúly csökkentéséhez.
Az antivirális és antibakteriális hatással rendelkező tafedim tea enyhíti a gyomor- és bélpanaszokat, valamint jótékony tulajdonságaival segíthet a légúti betegségek tüneteinek kezelésében. Enyhe vízhajtó.