Hogyan fogyasszuk a Meta Teát?

Hogy hogyan fogyasztjuk a matét?
 

Az elsősorban a saját ízlésünktől függ. Teaként az ital rendkívül sokoldalú, és elkészítésének több módja ismert: hidegen, melegen teáskannában, francia préssel vagy hagyományosan. Ha hidegen készítjük, finom, selymes ízű italt kapunk. Ehhez egy üvegbe tegyünk egy evőkanálnyi (vagy kettő filter) matét két deciliter hideg vízhez, majd tegyük az üveget a hűtőbe vagy hideg helyre, és hagyjuk ázni legalább nyolc órát, vagy akár egész éjszakán keresztül. Ezt követően szűrjük le, és fogyasszuk üresen, mézzel ízesítve vagy gyümölcslével keverve.

Mate Tea fogyasztása

Ha melegen készítjük, egy teáskannában forrósítsunk vizet. Ügyeljünk, hogy a víz legyen forró, de ne lobogjon, mert az a mate megkeseredését és az értékes hatóanyagok károsodását eredményezheti. A matét hideg vízzel néhány másodpercig öblítsük át, majd csészénként fél evőkanál (vagy egy filternyi) matét áztassunk a forró vízben öt percen keresztül. Ezután szűrjük le, és fogyasszuk mézzel, tejjel vagy magában.

Elkészíthetjük francia présben is, ebben az esetben bögrénként másfél evőkanál matét tegyünk a prés aljára, majd öntsünk rá kevés hideg vizet, hogy megőrizzük az értékes összetevőket. Várjunk 30 másodpercet, majd öntsük fel forró vízzel, és hagyjuk ázni 5-10 percen keresztül, ezután nyomjuk le a prést, és a kész mate-teát öntsük le.

Ha hagyományosan szeretnénk a mate-teát fogyasztani, szerezzünk be egy mate tököt és egy bombillát. A tököt a szokásos mennyiségű matéval töltsük meg, majd ferdén tartva tegyük bele a bombillát. Kevés hideg vízzel nedvesítsük meg a matét, majd jöhet a közepesen forró víz (65 celsius). A bombillán keresztül szívjuk ki a kész italt! Ha elfogyott, töltsük újra akár 15 alkalommal!

Kávé helyett matét? Igen!
 

A yerba mate-tea – „az istenek itala” – akkor is nagyszerű választás, ha szeretnénk csökkenteni a kávéfogyasztásunkat. A kávénál kevesebb koffeint tartalmaz. Míg egy gyengébb kávéban úgy 100, egy erősebben körülbelül 200 milligramm koffein van, egy csészényi átlagos mate csak 80 milligramm koffeint tartalmaz, de egyéb élénkítő összetevői (teobromin, teofilin) révén ugyanúgy élénkít, és segíti az emésztést is. Míg egy átlagos kávé az ajánlott napi riboflavinbevitel 11 százalékát fedezi, és nyomokban tartalmaz tiamont, niacint, pantoténsavat, folsavat, megnéziumot, foszfort, káliumot és mangánt, a mate mindezt szintén tartalmazza, de ezen felül cinket, szelént, valamint E és C-vitamint is.

Egészségünkre!

Értékelések (1)