A mate tea antioxidánsokban és tápanyagokban gazdag

Többek között ezeket az értékes összetevőket tartalmazza:


Xantin: élénkítő hatású összetevők csoportja, többek között koffein és teobromin, amelyek a kávéban és a teában és a csokoládéban is megtalálhatók.
Kafeoil származékok: a tea legfőbb egészséges antioxidáns összetevői.
Szaponinok: erőteljes gyulladáscsökkentő és koleszterinszintet csökkentő hatású származékok. Az ital kesernyés ízéért is ők a felelősek.
Polifenolok: Ez az antioxidánsok egy nagyobb csoportjának összefoglaló neve, bevitelük egy sor betegség kockázatát csökkenti.

Mate Tea

A mate a legjobb antioxidánsforrás, ebben a tekintetben még a sokáig csodaszernek tartozz zöld teát is megelőzi. Ráadásul a kilenc esszenciális aminosav közül hetet tartalmaz, ahogy csaknem a szervezet számára szükséges minden ásványt, nyomelemet és vitamint. Nem véletlenül nevezik az istenek italának.

Feltölt energiával, segít a szellemi frissesség visszanyerésében

Koffeint és más serkentő hatású anyagokat tartalmaz, ennek köszönhetően a mate tea feltölt energiával, segít a szellemi tevékenységhez szükséges frissesség visszanyerésében és javítja a koncentrációt.

Egy átlagos csészényi matéban körülbelül 80-85 mg koffein van, kevesebb mint a kávéban, de több mint az átlagos teában. A rendszeresen matét fogyasztók arról számolnak be, hogy italuk ugyanolyan élénkítő hatással van rájuk, mintha kávéznának, azonban nem jelentkezik semmilyen a kávé esetében gyakori mellékhatás (nyugtalanság, idegesség).

Növeli a fizikai teljesítőképességet

A mate tea edzés közben növeli a mozgáshoz szükséges energia előállításához felhasznált zsír mennyiségét, elősegíti az izmok felépülését, csökkenti a fáradtságot. Mindezek révén hozzájárul a jobb fizikai teljesítményhez.

Egy kísérletben egészséges férfiak és nők kapszula formájában 1 gramm matét vettek be, majd közepes nehézségű testedzsést végeztek. Az eredmény megdöbbentő volt: a matét fogyasztók 24%-kal több zsírt égettek el az edzés során! Amikor a szervezet zsírt éget az energia előállításához, képes a szénhidrátokat tartalékolni a kritikus helyzetekre. Ilyen például a célba érés előtti hajrá vagy kerékpározáskor egy nagyobb emelkedő. A szervezet ezáltal nagyobb teljesítményre képes.

 

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!